Ny bok: Beslutsguiden för dig som drömmer om ett annat jobb

Pressrelease 160314

Har du en jobbdröm eller en idé men kommer inte till skott? Då är du inte ensam. Faktum är att endast 9% av alla svenskar anser att de har sitt drömjobb – men 69% av dem som inte har drömjobbet anser att det är viktigt att få det. Många tvekar: Kan jag, vill jag, vågar jag? 

Från jobbdröm till drömjobb, dags att ta steget? får man hjälp att ta tag i sitt beslut. Författarna identifierar fyra vanliga anledningar till att vi inte kommer till skott – och fyra konkreta steg till ett medvetet beslut: ska drömmen förverkligas eller ska den begravas?

”Det är lätt hänt att man drar ut på det där beslutet”, säger styrelsearbetaren Viktoria Höglund som har skrivit boken tillsammans med omvärldsanalytikern Sofia Rasmussen . ”Vi väntar lite till, och lite till, kanske i tron att det snart ska dyka upp något ännu bättre, att den perfekta tajmingen ska infinna sig. Så blir det sällan. Istället riskerar vi att vi aldrig förverkligar den där drömmen eller idén.”

Måste man hoppa då? Är det alltid rätt att ta det där steget till något nytt?

”Det behöver det inte alls vara”, säger Sofia Rasmussen. ”Det kan finnas goda skäl att låta bli. Det viktiga är att fatta ett aktivt beslut, att ta kontroll över sitt liv. Då mår vi bättre. För att kunna ta beslutet måste man fundera på om man är beredd att ta de risker som det innebär att realisera sin dröm, och de riskerna ska ställas mot hur det skulle kännas att gå i pension utan att ha gett drömmen eller idén en chans.”

Boken bygger på författarnas gemensamma erfarenheter och efterforskningar kring värderingar i arbetslivet, trender och samhällsmönster.

Författarna har också genomfört ett antal djupintervjuer med personer som har realiserat sina drömmar, bestämt sig för att avstå eller fortfarande tvekar. Möt exempelvis Säpo-analytikern som blev deckarförfattare, läraren som drömmer om sin egen verksamhet och finanskarriäristen som la psykologdrömmarna på hyllan.

Om författarna: 

Viktoria Höglund är styrelsearbetare och konsult inom strategi och företagsutveckling. Hon har jobbat med en lång rad företag som grundats just av människor som tagit steget och förverkligat sina livsdrömmar.

Sofia Rasmussen har under många år arbetat med att analysera arbetsmarknadsfrågor och människors arbetslivsvärderingar. Hon har genomfört ett stort antal studier på området och är en flitigt anlitad föreläsare och moderator.